Marzena... zabieram eleganta do
>> wątku... jeśli będzie większa sesja, to tym bardziej proszę o wzbogacenie bazy...

i takie pytanko mam, czy kupiłaś go z etykietą, na której widniał numer hodowlany... chciałabym uzupełnić dane, ale nawet sam Heuger się tym ciemiernikiem nie chwali, jak rozumiem: jeszcze się nie chwali... może będzie dopiero w przyszłorocznym katalogu... bo przecież grzechu wart
Moniko... wydaje mi się, że w szkółce Zymon komuś coś się omsknęło, może ten ktoś robił kopiuj - wklej przy opisach i poleciał za daleko - tak gdybam...

w każdym razie ciemiernik piękny, ale nie z serii Spring Promise Heugera... zresztą wszystkie ciemierniki z tej serii - no poza Painting Bunting i Johnem Hopkinsem czyli jednak są wyjątki od reguły

- noszą kobiece imiona a ten w nazwie wyraźnie jest opisowy... jest jeszcze w ofercie Zymona drugi taki ciemiernik, 'Pinkish', też opisowy i również opatrzony jako SP....dziwne... tym bardziej, że już od jakiegoś czasu seria Spring Promise przestała być przez hodowcę rozwijana - obecnie na stronie HGC przedstawionych jest tylko 7 ciemierników SP a w katalogu na sezon 2025/26 zaprezentowanych jest ich jeszcze mniej, bo 4... a przecież było tych odmian tak wiele, ja naliczyłam 27 i nie wiem, czy wyłowiłam wszystkie...

może były niestabilne a może przestały się sprzedawać zgodnie z oczekiwaniami... ich miejsce przejęła seria Quintessa, zapewne tańsza w produkcji, bo nie przywiązuje się w niej wagi do powielania wzoru w ramach jednej odmiany jak to z siewkami bywa