Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly'

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/02/28 00:50 #313504

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19010
Tomku... dziękuję za wyjaśnienie różnicy pomiędzy odmianą a gatunkiem... subtelna, ale łapię ;)

Efkaraj napisał:
Liście ma ciemnozielone, błyszczace, bez uszkodzeń mrozowych. Zostaną na nowy sezon na roślinie.
U mnie podobnie i też - jeśli nie są nadłamane - nie wycinam na wiosnę... tak postępuję od kilku sezonów... akurat w przypadku tego paprotnika frondy mogą być dekoracyjne i 2 sezony... i one same, brązowiejąc, dają znać, kiedy gotowe są do odejścia, często dopiero późną jesienią :zdrowko

Tymczasem mój 'Shiny Holly' wkracza w sezon 7 (2024) w moim ogrodzie a ja jestem w nim absolutnie zakochana :kocham

Zdjęcia z 27.02.2024

'Shiny Holly' niczym pająk zwyc

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Ostatnio zmieniany: 2024/02/28 01:27 przez th.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, halszka, ewacz, Shalina, DorotaZ, ewakatarzyna, Borislava.Kirilova

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/03/16 13:37 #315097

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34642
Słońca w tym roku jest niewiele, ale nie przeszkodziło to ruszyć do życia paprotnikowi 'Spiny Holly'

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, nelu-pelu, basik, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

--=reklama=--

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/03/22 01:26 #315622

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
Idzie nowe zwyc

Zdjęcia 21.03.2024

Ostatnio zmieniany: 2024/03/22 02:00 przez th.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka, jugo, nelu-pelu, ewacz, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/04/06 21:29 #316779

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Prześlicznie zaczyna nowy sezon :kocham

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, nelu-pelu, basik, ewacz, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/04/16 23:27 #317974

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 32110
I u mnie 'Shiny Holly' dobrze wystartował. W tym roku liście bardzo długie.')

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Efkaraj, basik, ewacz, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/04/19 08:36 #318370

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 75244
Mój 'Shiny Holly' rozwinął cztery liście i zastygł w bezruchu. Mam nadzieję, że ruszy, jak się ociepli :(

fot. 17.04.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Efkaraj, nelu-pelu, ewacz, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/04/27 23:01 #319423

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ostatni przymrozek uszkodził uszkodził nowe liście obu moim paprotnikom 'Shiny Holly' :(

fot. 26.04.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, Efkaraj, ewacz, Shalina, a.nia, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/04/30 21:13 #319612

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Żal Basiu tych liści, bo one takie piękne... Mam nadzieję, że jeszcze sprawi ci radość :buziak

Mój 'Shiny Holly' nic sobie z przymrozków nie robił. Jednak rośnie w podleśnej części ogrodu, gdzie panuje zupełnie inny mikroklimat, niż na pozostałej części działki.

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, Franusiowa, basik, ewacz, Shalina, dultom, DorotaZ, ewakatarzyna

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/08/01 13:50 #326085

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 32110
I mojemu 'Shiny Holly', przymrozek zniszczył pierwsze liście i dlugo nic nie wypuszczał. Nowe pokazały się dopiero w lipcu. Nie są długie, ale jest ich dużo.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, Efkaraj, Franusiowa, basik, ewacz, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/10/05 18:39 #329615

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
'Shiny Holly' dziś.

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, nelu-pelu, basik, ewacz, dultom, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/11/20 10:03 #332588

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
'Shiny Holly' zagłuszony trochę przez większe paprocie ... fot. 20.08.2024, Wojsławice

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, halszka, ewacz, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/11/25 20:06 #332892

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Najmłodszy okaz 'Spiny Holly', ale nie taki młody, bo mam go już 4 lata. Jakoś nie może się rozkręcić. Często podmarza, tej wiosny również krecigl

fot. 25.11.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Franusiowa, ewacz, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/12/07 19:15 #333555

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Najstarszy 'Spiny Holly' rosnący na półcienistym stanowisku (wystawa wschodnia) mocno oberwał podczas majowych przymrozków. Ładnie się odbudował, ale liście ma dużo krótsze niż w zeszłym sezonie.

fot. 07.12.2024
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, halszka, ewacz, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2024/12/29 09:39 #334430

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8608
Wspomnieniowo - Polystichum neolobatum Shiny Holy 29 marca 2024. W kwietniu dostało mu się od przymrozków i część frond musiałam wyciąć. Mam jeszcze dwa inne, starsze egzemplarze i te raczej słabo rosną, wręcz, rzekłabym, wegetują.

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2024/12/29 09:43 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, nelu-pelu, basik, ewacz, wojtek, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2025/01/10 15:20 #335067

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16975
Paprotnik (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly',trzy,może czteroletnia roślina uzyskana z siewu zarodników.

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, th, Kalmia, halszka, ewacz, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2025/02/01 13:27 #335981

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polystichum neolobatum 'Shinny Holly' nie powala ilością liści, ale są błyszczące i zdrowe.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, halszka, nelu-pelu, basik, ewacz, a.nia, dultom, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2025/05/15 22:58 #343124

• basik
  • basik Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Polystichum neolobatum 'Shiny Holly' ... fot. 22.04.2025, Arboretum Wojsławice

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, ewacz, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2025/09/07 20:45 #350100

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
W tym sezonie w ramach eksperymentu wycięłam - czego do tej pory nie czyniłam - zeszłoroczne liście Polystichum neolobatum 'Shiny Holly'... i chyba niepotrzebnie... :silly: nie pobudziło to paprotnika do jakiejś większej produkcji liściowej i teraz - jak dla mnie - nazbyt szczupło się prezentuje gwizdac

(fot. 23.08.2025)

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, edyta, halszka, Efkaraj, nelu-pelu, basik, dultom, DorotaZ

Paprotnik łuskowaty f. alpejska (Polystichum neolobatum) * 'Shiny Holly' / 'Spiny Holly' 2025/11/01 20:16 #352920

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15055
Przez cały sezon nie bardzo mogłem go focić ze ścieżki, bo się mocno odchylał w przeciwną stronę, a nawet pokładał. Może była to reakcja na złe ukształtowanie rabaty, za duży spadek, do końca nie wiem? Podniosłem ją nieco, dosypałem ziemi i go wyprostowałem, łatwo się poddał, nie było nawet potrzeby wykopywania. Mam nadzieje, że od tej pory będzie się wdzięczył we właściwym kierunku.

Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2025/11/01 20:18 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, halszka, DorotaZ
Moderatorzy: Poll, Tomek Mr
Czas generowania strony: 0.155 s.