Trochę uzbierało mi się wątpliwości dotyczących zamieszczanych tu zdjęć odmian liliowców. Mam nadzieję, że się nie obrazicie.

I tak:
Marto markito
w poście
244516 zamieściłaś zdjęcie liliowca i podpisałaś go Black Arrowhead. To nie jest ten liliowiec nie ta kolorystyka, nie takie oko. To może być Planet Max
Black Arrowhead
Basiu basik
1. W poście
241693 zamieściłaś zdjęcie z Wojsławic liliowca Never Ending Story. Powód swoich wątpliwości zamieściłam w poście
243024 i je podtrzymuję.
Never Ending Story
2. W poście
243817 zamieściłaś zdjęcie z Wojsławic liliowca Gale Bells. I tu kolejna pomyłka znowu nie Twoja a Wojsławic. Wyjaśnienie jest w poście
244906. Podstawowa różnica to całkiem inna odmiana w innym kolorze - nie "buraczkowy" a zgodnie z ADS (AHS) powinien być żółty.
3. Kolejna wątpliwość dotyczy liliowca Juliusz Słowacki Zamieściłaś zdjęcie z Wojsławic
245370. I nie byłoby nic dziwnego w zdjęciu tej odmiany gdybym nie trafiła na zdjęcie pani Grzeszczak-Nowak z OB w Powsinie
TU (zdjęcie w drugim rzędzie pierwsze z prawej w części pt. ODMIANY WARSZAWSKIE). Na obu zdjęciach liliowce są podobne ale różnią się kształtem petali (sepali nie widać), wielkością i kształtem oka. To taka ciekawostka...
Ewo ewacz
1. W dalszym ciągu podtrzymuję swoje zastrzeżenia co do Twojego liliowca, którego przedstawiłaś jako Smuggler's Gold. Twój liliowiec to nie jest SG a Matt. Oba są bardzo podobne. Ich podstawowa różnica to, że Matt kwitnie wśród liści (bo jest niższy o 10 cm) i to jest bardzo dobrze widoczne na Twoich zdjęciach i ma inne zakończenie petali a kwiaty Smuggler's Golda są wyżej, są lepiej widoczne i mają zakończenie petali bardziej "na okrągło". Ciekawostką jest to, że Matt jest rodzicem Smugglera stąd to podobieństwo.
Matt, widać, ze kwiaty są poniżej liści. (Zdjęcia mocno prześwietlone bo były robione w pełnym słońcu ale tu chodzi o pokazanie wysokości i kształtu petali)
Smuggler's Gold
2. Liliowiec, który nazwałaś Zlata Laguna nie bardzo pasuje do tej odmiany. Złota Laguna ma zdecydowanie delikatniejszy kolor. Jest wysoka. Zdjęcia Twojego to bardziej pasują na odmianę Catherine Hawn ale nie wiem jaka jest wysokość Twojego liliowca.
Złota Laguna
Catherine Hawn
3. Liliowiec, który nazwałaś "Możliwe, że to odmiana Stanisław" niestety to nie Stanisław. Stanisław nie ma tak wyraźnego grzbietu na petalach i nie ma takiej lamówki bo właściwie jej nie ma, czasami się pokazuje ale jest prawie niewidoczna. Również ma inny kształt oka i ma kolor taki "mocny" czerwony.
Stanisław