Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Różanie- i nie tylko - u Juleczki

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/01 12:03 #337136

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7476
Powojniki małe- ale żyjące. Już ruszyły. Postawiłam n na oknie klatki schodowej. Maja po jednym pędzie- ale były niedrogie- 21 zł z groszami sztuka. Urosną... ;)

Tak mniej więcej wyglądaja na dzień dzisiejszy

Ja jestem zadowolona
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Różanie-i nie tylko-u Juleczki
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/01 22:36 #337182

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 10512
Jak zwykle jak się do Ciebie wchodzi to trzeba uważać, żeby się od Ciebie nie zarazić...zakupami polewkamax
Szczególnie, że też jestem chora

--=reklama=--

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/02 10:50 #337195

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Gosiu - życzę zdrowia... :buziak

Ja już jestem zdrowa a od jutra zaczynam zabiegi na kręgosłup. Nadal sztywny / do południa / chociaż jest lepiej bo ćwiczę Zabiegi może pozwolą sprawniej pracować na ogrodzie - idzie wiosna... wink-3
Dzisiaj zrobiłam po kościele obchód ogródka- powyciągałam z altany donice z cebulkami wiosennymi- sporo tego a już zaczęło kiełkować. W altanie temperatura taka jak na polu to uważam , że zahartowane.

Ciemierniki u mnie zaczynają- są jakby mniejsze niż zeszłego roku- ale juz tak miałam że potem więcej z ziemi liści i kwiatów wylazło- liczę na to i w tym roku. ;)

\
"Ogrodnictwo to niebezpieczne hobby- bywa, że codzienne obcowanie z roślinami zmienia się w uzależnienie." :)

Ostatnio zmieniany: 2025/03/02 14:07 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, janka.p, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/05 20:26 #337430

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Scxhodzą rosliny...

Dzisiaj 2 przesyłki- kaladia od bio bazar z Allegro...

Wg mnie- bardzo ładne- wcześniej dostawałam z innych sklepów sporo mniejsze bulwy.. Posadziłam w doniczki...

Druga przesyłka tez z Allegro - www,cebulki.pl . Również jestem z korzonków zadowolona - bo włąśściwie o tej porze to korzonki ;)

dalia ART DECO

Dwa razy po 3 roslinki łubinu mix

korzeń piwonii Bicolor

Gratis duza cebula żółtej lili orientalnej

Chodzę na zabiegi rehabilitacyjne na kręgosłup- wracając zajrzałam do Biedronki- tylko troche jest nasion warzyw i byle kwiatków a tak to różne kwiaty okazjonalne- na 8 marca. Kapersów jeszcze nie ma.

Ostatnio zmieniany: 2025/03/05 20:28 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Margo2, zanetatacz, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/06 18:27 #337467

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
:witaj Pozdrawiam... :przytulam

Przesyłka od Swiata Kwiatów... Średnie zadowolenie... Różne wielkości- widocznie zalezy od odmiany... Ocenię gdy skiełkują te korzonki ;)

agapant biały 2szt

agapant niebieski 2 szt

łubin MY CASTLE

łubin THE PAGES

łubin żółty

orlik DOUBLE WHITE BLUE

przetacznik biały

Na jutro zapowiedziały się róże Patio HIT od szkółka-pruski... Wracając z zabiegów zahaczę o paczkomat wink-3

Ostatnio zmieniany: 2025/03/09 15:43 przez Juleczka.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/07 19:14 #337523

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Róże które przyszły ze szkółki pruski. Dwie bardzo ładne- fajnie przycięte i już kiełkujące- jedna niestety paskudnie zawoskowana i jakby kapkę przysuszona.. Przycięłam mocno tą zawoskowaną i. wsadziłam wszystkie do jednej donicy bo one są z małych. czekam na następna zapowiedzianą przesyłkę - druga ze ŚWIATA KWIATÓW...

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/08 20:49 #337605

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Strasznie nie lubię jak woskują pędy. Też mam wrażenie, że wosk wysusza gałązki, a na dokładkę jak słońce nagrzeje wosk to znowu je pali

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/08 21:45 #337615

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Jestem trochę zła bo właśnie dla tej róży /Carola/ głownie zrobiłam zamówienie, bo najbardziej mi się podobała. A tu zonk- te drugie ładniejsze sadzonki. Muszę kupić dużą butle wody i obciąwszy dno nałożyć na tę słabszą- zrobić nad nią szklarenkę -by ja pobudzić mocniej do życia.

Na ogródku zrobiłam przegląd co słychać- i widzę, że róże już wypuszczają kiełki- ale jeszcze nie będę ciąć. Poczekam jeszcze- zapowiadają ochłodzenie od 13 marca. I tak na razie słabo się ruszam- zabiegi mocno mnie zmordowały i czuję dyskomfort. Jeszcze tydzień - a potem mam nadzieje śmigać jak młody bóg ;) 2smiech Roślin nakupiłam , przesyłki schodzą a ja się martwię by mąż był akurat nieobecny gdy będę odbierać pakunki. :) częśc i tak dałam na paczkomat, bo tyle "kuriełów" by nie zdzierżył. wink-3 Wystawione doniczki z szopki z cebulowymi- w słonku szybko startują.

przykładowo ;)

Pierwsze krokusiki-

Nic jeszcze nie sprzatam ani nie przycinam- na razie przybywa na parapetach, bo i te korzonki co poprzychodziły powysadzałam w doniczki i postawiłam na parapecie.

Ostatnio zmieniany: 2025/03/08 21:48 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, takasobie, zanetatacz, DorotaZ, Katarzyna2021

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/12 18:55 #337908

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Nie wiem czy będą jakieś reportaże z wypraw do sklepów, bo prawie nie wychodzę- najpierw chorowałam a teraz zabiegi, wiec wracam zmordowana grzecznie do domu- nie próbuję nawet zadnego lotu w miasto... ;) Jedynie co to zajrzałam za powrotem do Biedronki- kiedys i dzisiaj- nie ma kapersów..

.Są za to następne przesyłki :) Kupować przez internet wygodnie, bo siedząc przy komputerze z kawka w garści wink-3 jako, że mam łatwość klikania to się roślinek uzbierało.
Wczoraj była paczka ze Świata Kwiatów- druga. Jedne roślinki ładne, inne małe- ale ogólnie ok. . Bulwy begonii małe, - cebule lilii Dizzy /3 / nawet ładne. Glorioza- czerwona i żółta nawet, nawet. Słabe za to korzonki gipsówki i orlika, Małe bulwki begonii zwisającej i bulwki gloksynii- czerwonej i niebieskiej. Wszystko od razy wysadziłam- schowałam tylko na razie cebule lilii Dizzy- nie skiełkowane to poczekają.

Dzisiaj odebrałam z paczkomatu paczkę z różami. Niby ładne- ale ja bardzo nie lubie krzywo szczepionych róż- źle sadzic w doniczki, bo trzeba by skosem- ale musza być szerokie. jakoś sobie poradzę, na razie się moczą...

ALBRECHT DURER

JUBILEE DU PRINCE DE MONACO

LEOCADIE SAINTE

Ostatnio zmieniany: 2025/03/12 18:57 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ, Katarzyna2021

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/15 12:04 #338144

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Na parapetach się zieleni, paczki schodzą- od razu sadzę wszystko w doniczki
, A za oknem własnie pruszy sniegiem...
Na ogrodzie w donicach wschodza cebulowe a wczesne krokusy w doniczkach zakwitły ;)

następne róże przyszły

LA ROSE DES 4 VENTS

RED EDEN ROSE

Dostałam gratis- SCHLOSS IPPENBURG :)

Pokazuja się pierwsze paki na narcyzach i hiacyntach...

Niedługo pewnie zacznę ciąć róże- bo forsycja Kumson juz w blokach startowych. Inne są głębiej to na razie nie sprawdze bo mokro- pada na zmiane deszcz i snieg- mokro...

Piwonie drzewiaste ruszyły- nawet pąki kwiatowe da sie wyczuć. No i fajnie wink-3

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/15 19:01 #338166

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Oj- ta biała czarownica wróciła!

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/15 23:19 #338187

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24226
luleczko -chociaż trochę zabezpieczy rośliny przed mrozem u mnie prognozują minus 5 a jest już -2,5a okrycia żadnego ,trochę kartonów i donic rozniosłam krecigl
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/16 12:36 #338208

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
No i po śniegu...Słonko wyszło , wszystko zniknęło .Mam nadzieję, że nie uszkodziło piwonii bo już namacałam na drzewiastych pąki. think:

Margo- jednak będzie u mnie róża p .Rojewskiego -skusiłam się na CARISSIMO / Najdroższy. Te o pustych kwiatach jakoś do mnie nie przemawiają- ja kocham pełne, nabite płatkami... wink-3
Postęp jest- a skusiła mnie wysokość tej róży- właśnie takich niskich szukam. Mam problem z ilościa ścinków po różach- czyli sporo - ale spoko- akurat worki opłacone odbierają.

Kilka fot z parapetu

jjeżówki

ketmie syryjskie

łubiny- to te ciuki korzonkowe niedawno co przyszły. Trzeba codziennie przekręcać bo sie wyciągaja w jedną stronę. Gdy pójdą na balkon to zmężnieją ;)

naparstnica

sorry z te kartony po mleku- ale wysadzałam późnym wieczorem i po doniczki za dom nie poszłam wink-3 - W kartonach - dalia i piwonia drzewiasta. Dalie podpędzę, bo nie za duża była to narobię wpierw z niej sadzonek.

sadzonki dichondry

złocień

A tak wyglądają te nitkowate powojniki- idą ładnie :)

Ostatnio zmieniany: 2025/03/16 12:37 przez Juleczka.

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/17 16:17 #338287

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Zajrzałam dzisiaj do Biedronki- cos tam sie pokazało- ale nic szczególnego. Troszkę kapersów

Były też róże w balotach- ale nawet nie zrobiłam fotki- niektóre zawoskowane, łodyżki cienkie- wg mnie przeciętność.
Ja wzięłam- by na pusto nie wracać ;) - floksa białego i kapers fioletowej liatry.

Ostatnio zmieniany: 2025/03/17 17:56 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, DorotaZ, Katarzyna2021

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/20 20:16 #338526

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Juz mam fotki róż z następnych szkółek...

Floribunda

ALEXANDRA DAWID NELL

FOLLE COURTYSANE

GARDENER'S FRIEND

GENEVIEVE ORSI

VESALIUS

Róże ze szkółki Sobieszek - z lewej Ghislaine de Feligonde- z prawej Carissimo. Ghislaine miałam- usunęłam za zbyt duże przyrosty- ale tęsknię za nią więc nowa- ale będzie w donicy. Znajde jakiś podnóżek wyższy i zostanie dopóki się da w donicy. :)

Fotka wspomnieniowa po Ghislaine - z lewej Ghisllaine, z prawej Alchymist na pergoli wspólnie z Colette

Ostatnio zmieniany: 2025/03/20 20:23 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/20 21:27 #338534

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Carissimo interesująca i na końcu jest otwarta, co lubię
Mam wrażenie, że Twoja Ghislaine de Feligonde to nie ona. Dla mnie ma za duże kwiaty. U mnie Gizelka ma drobniutkie kwiaty. Ta wygląda na angielkę

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/20 22:13 #338539

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Masz racje Gosiu- te spore kwiaty to Crocus Rose :). -rośnie przed nią. Na fotce się zlało ;) Ale to na pewno byla Ghislaine.

Ostatnio zmieniany: 2025/03/20 22:17 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, DorotaZ

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/22 18:13 #338659

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Słoneczko świeciło, w miarę cieplło - pracowałam na ogródku... Cięcie róż- niewielkie, bo jesienią podcięłam mocniej. teraz tak niedużo - kosmetycznie i dla mniej więcej równych krzaczków. KJakieś 1/5 tylko zrobiłam, bo jak zwykle to co cięte rozdrabniałam jeszcze by sporo do wora weszło. Po pracy trochę fotek. :fotka
Pierwsza fotka to pierwszy narcyz sie otworzył. :)

Ostatnio zmieniany: 2025/03/22 18:14 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, DorotaZ, Katarzyna2021

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/22 20:39 #338677

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Mój eksperyment- jesienią gdy wyciągałam lilie z donic- to te malutkie przybyszowe wsadziłam na próbę do plastikowego pojemniczka i w podwójnym, oraz drewnianej skrzyneczce- postawiłam na zimę w szopce. I przetrwały- i wyłażą. :) Rozpikuje do większej doniczki i znowu zimę spędzą w szopce.

A tak wyglądaja moje cebulice peruwiańskie- w końcu je udało mi sie przezimować. A tyle razy próbowałam.... clap

Ostatnio zmieniany: 2025/03/22 22:29 przez Juleczka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Nowinka, zanetatacz, janka.p, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Różanie- i nie tylko - u Juleczki 2025/03/24 15:19 #338793

• Juleczka
  • Juleczka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Poszłam do Biedronki, bo wczoraj mi koleanka powiedziała, że sa róże w kartonikach. ja w zeszłym tygodniu 2 razy zagladałam- a okazało się, że wtedy tez były, ale w takim miejscu, że nie spodziewałam sie i nie zajrzałam do drugiego wyjścia. 2smiech

No więc tak- różne kartoniki z różną zawartością - troche powoskowane. ja porozkładałam te paletki małe by zajrzeć we wszystko. Przyszła ekspedientka i wszystko ułozyła z powrotem mimo, że widziała, że grzebie i wybieram. ;). Ale zdążyłam kilka fot zrobić i co nieco sobie wybrać.

Załączniki:

Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, DorotaZ
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.234 s.