Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2026/03/31 20:52 #358483

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 57521
Dziękuję Dziewczyny! :buziak

I jeszcze kilka

cebulice syberyjskie w miejscu nieistniejącej już wsi

Jeden pan rozbił czatownię na bataliony. Chyba już bym nie miała siły i cierpliwości...
Ostatnio zmieniany: 2026/03/31 20:55 przez takasobie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, Krzysia, Pani Bestia, nowababka, nelu-pelu, Danusia, Gosia1, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/04/01 09:19 #358518

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Na rozlewiskach cały dzień coś się dzieje. Pasą się bataliony, chodzą czaple, pływają kaczki, przechadzają się gęsi. W górze słychać pisk czajek i śpiew skowronka.

czapla siwa

bataliony

czapla biała

bataliony

bocian czarny

gęgawy

potrzos

czapla biała

Ostatnio zmieniany: 2026/04/01 15:14 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, Krzysia, Pani Bestia, Semper, Elsi, nowababka, nelu-pelu, Gosia1, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2026/04/01 10:25 #358523

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8271
Cudowny wypad i fotografie :buziak
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2026/04/01 11:51 #358536

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Pozwoliło mi to nieco się zresetować, odpocząć od domu, pracy, komputera, telewizji. Wzrok patrzył w dal na przeważnie zielony kolor.

Posadziliśmy kolejne swoje drzewa. W okolicy jest z tym problem, bo takie warunki wytrzymują wierzby, topole. Ale i one muszą się zmagać z wysoka wodą, bobrami i krowami. Z tych drzew, które widzieliśmy 15 lat temu zostały pojedyncze sztuki. Drzewa są potrzebne w okolicy chociażby ze względu na ptaki, które znajdują w nich schronienie, kaczki w dziuplach mają gniazda.

Nasze poprzednie drzewa poprzewracały krowy, choć wcześniej było widać, że się przyjęły, bo puściły zielone.

Może nie wyglada to teraz atrakcyjnie, po prostu kołki wbite w ziemię zabezpieczone siatka przed bobrami.

A tak sadziliśmy:

Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, Tomek Mr, th, Kalmia, piku, halszka, Krzysia, Pani Bestia, Semper, Elsi ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/04/01 15:34 #358545

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8271
Piękna inicjatywa! :bravo :bravo :bravo

Ogród takisobie 2026/04/02 01:34 #358578

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 2477
Nacieszyłam oczy i duszę, potrafisz w te pstryki Miłko! Cóż za uczta, może czas wyjąć aparat, tylko niechby się mój mnie tak jak Twój Ciebie słuchał :kawa
Ostatnio zmieniany: 2026/04/02 01:35 przez SantaRispetto.

Ogród takisobie 2026/04/02 07:20 #358580

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5635
Milko nieustająco podziwiam .Piękne fotki.Przez chwile zastanowiłam się że super by było posłuchać budzącej się łąki,pobyć w ciszy ale już po chwili uświadomiłam sobie że takie zmarzluchy jak ja śpią w łóżeczku pod kołderką

Ogród takisobie 2026/04/02 15:16 #358591

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7278
Super rzeczy robicie :bravo .

Ogród takisobie 2026/04/02 15:25 #358592

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Rozumiem Cię, mi się też nie chce! 2smiech Maciej mnie wygania. Czasami to ja jego, ale to szczegół wink-3 Ale jak tam już jestem, to cudownie skorzystać z tak malowniczego poranka. Potem słońce ostre, ptaki się chowają.

Marzenko! Posłucha Cię, posłucha! Ja jestem uzależniona od focenia, to moja pasja. Czasami łapię się na tym, że sadzę to, co fotogeniczne 2smiech

Swietko! To inicjatywa Izy i Jacka Engelów ze Słońska i ich przyjaciół, i współpracowników. Też oni i artystka wymyślili mozaiki z ptakami na szlakach, informacje, prośby o nie zaśmiecanie terenu. Jestem pełna podziwu dla ich pomysłów i inicjatyw.

Jeszcze nie chwyciłam świątecznego nastroju, ale kupiłam kwiaty do dekoracji, bo moje tulipany jeszcze w powijakach, umyłam okna z zewnątrz, bo na środek już siły zabrakło. Z grubsza mam harmonogram prac, a w niedzielny poranek mam 10 gości więc muszę co nieco zrobić. B)

Na dziś

Ostatnio zmieniany: 2026/04/02 16:10 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, Krzysia, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, DorotaZ

Ogród takisobie 2026/04/02 21:10 #358611

• cyma2704
  • cyma2704 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 504
Miłko szacunek za prace nie na swoim. :bravo
My ciągle słyszymy, jak się wam chce, przecież to nie wasze.

Ogród takisobie 2026/04/06 17:59 #358721

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dorotko! :buziak Trochę z łapanki sadziliśmy te drzewa. Jedziemy sobie wałem na kwaterę, a tu z dołu nawoływania, że co tak sobie wygodnie jeździmy zamiast pomóc. To byli nasi gospodarze - Iza i Jacek, którzy z gośćmi z innego pokoju sadzili 3 drzewa. No i chcąc, nie chcąc poszliśmy po żywokoły, siatkę. Ja najpierw wierciłam otwory, dość głębokie na ok 70-80cm. Chłopaki sadziły i zakopywały. Potem przygotowanie i osadzanie siatki. Ot mała przygoda z nadzieją na szum gałęzi w przyszłości.

Soniu! Już Dorotce napisałam, jak to było. A w sumie sobie posadziliśmy te drzewa, bo pewnie będziemy jeszcze tam kilka lat jeździć.

I już po świętach. Zauważyłam, że pomimo, że wiele rzeczy odpuściłam, przygotowania niemal mnie wykończyły wink-3 Siostra miała fajnie, bo ma wnuki nastoletnie, które babci posprzątały i pomogły w przygotowaniach. Ja jeszcze muszę poczekać. Ale śniadanie było pyszne, towarzystwo wesołe, pogoda dopisała tak, że mogliśmy ciasto i kawkę celebrować w ogrodzie. Była też degustacja cydru.
Dziś już nie ma gości, spokojnie odpoczywamy, byłam też na kijkach prawie 5km. Czyli święta się udały.

Zrobiłam kilka zdjęć w ogródku:

Ostatnio zmieniany: 2026/04/07 09:14 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, Krzysia, Pani Bestia, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/04/06 18:37 #358726

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8465
Gdzieś w necie mignęły mi jakieś zdjęcia ze Słońska i wtedy aż głośno powiedziałam- Miłka :kocham , piękne są Twoje zdjęcia :kocham .

Ogród takisobie 2026/04/09 07:36 #358832

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5635
U mnie przygotowania do świąt też minęły pod hasłem „eliminuje to co niekonieczne „i powiem Ci po świętach że to był dobry pomysł .U nas wiatr zniechęcał do wyjścia na zewnątrz,pojechaliśmy tylko na cmentarze odwiedzić najbliższych i jeśli chodzi o aktywność to tu koniec.Z synem w drugi dzień wyszliśmy robić fotki ale było tak zimno że ręce marzły

Ogród takisobie 2026/04/09 22:22 #358883

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! My na cmentarze jedziemy raczej przed świętami posprzątać po zimie i udekorować wiosennie groby. Trafiłam wtedy na przyzwoitą pogodę. U nas nadal chłodno, w ogrodzie niczego nie robię.

Krzysiu! Ludzie w Słońsku robią cudne zdjęcia, bo to ogólnie fotogeniczne miejsce, wszystkim gorąco polecam! :kocham Dziękuję! :buziak

Dziś do ogrodu wyszłam po wodę ze studni do podlewania kwiatów domowych. No i po odstawieniu konewek chwyciłam aparat.

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, Krzysia, Pani Bestia, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Shalina, janka.p ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/04/09 23:17 #358891

• Margo2
  • Margo2 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 11770
Miłeczko, jak zwykle cudowności pokazujesz.
Zdjęcia ze Słońka, szczególnie zachodzące słońce przepiękne (chyba, że to był wschód)
Zdecydowanie cieplej u Ciebie.
Wszystko rusza.
Ja narzeka na suszę.
Chyba będe musiała uruchomić podlewanie
Ale to jak miną przymrozki

Ogród takisobie 2026/04/10 15:23 #358920

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Gosiu! Nie wiem, czy u mnie cieplej. Nad ranem przymrozki, a w ciągu dnia nie przekracza +10. Chciałam po świętach zacząć sadzić dalie, ale przy tym zimnisku nie ma sensu. Też czekam aż się ociepli. Tylko w Wielkanoc był taki piękny, ciepły dzień. Ale to ja zamówiłam wink-3
Dziękuję! :buziak Cieszę się, ze zdjęcia Ci się podobają. To akurat były chyba wschody. :)

Dziś przygotowałam jedynie drabinę do kaktusów, wyciągnęłam podstawki, itd. Kaktusy nadal schowane, bo zimno...

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Shalina, janka.p ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2026/04/11 16:33 #358978

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Dziś się ociepliło i można było wyjść, żeby coś porobić. Wreszcie przycięłam hortensje ogrodową. Ona jest spora i wybór tego, co do cięcia, co nie nieco mnie zmęczył wink-3
Zaczęłam też wojnę z bluszczem, którego posadzili dawno temu moi sąsiedzi przy płocie, a on się rozłazi mi na pół ogrodu. Otrzymałam ustną zgodę od spadkobierczyni na całkowitą pacyfikację. hu_rra

Przyjrzałam się moim tulipanom i stwierdziłam, że chyba tego nie opanuję. Częściowo je opisałam, a częściowo poprowadzą mnie notatki, ale jak znam siebie - nie ogarnę wszystkiego. Tyle, że nie jestem w stanie nie sadzić tulipanów. Miałam w zeszłym roku nie sadzić, a zrobiłam trzy zamówienia i pojechałam na wyprzedaż do Lidla i posadziłam łącznie 375 cebul (dużo w tym krokusów i narcyzów) :mur
Tylko czekam aż zakwitną :kocham

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, halszka, nowababka, Shalina, DorotaZ

Ogród takisobie 2026/04/11 16:37 #358979

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
Moi nowi wcześniej wspomniani sąsiedzi, nieco młodsi ode mnie, bo kilkanaście lat, postanowili uprawiać ogród i zrobili zakupy ogrodnicze. Obiecałam, ze im pomogę. Może z czasem wciągnę na forum B) Wieczorkiem do nich wpadnę na rekonesans. Mam zamiar namówić ich na dalie gwizdac

Tymczasem w ogrodzie:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, nowababka, Shalina, janka.p

Ogród takisobie 2026/04/11 21:31 #358994

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 27416
Ależ cudna ta kokoryczowa łączka :woohoo: . A te małe kremowe wiatraczki to jakieś narcyzki?
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.254 s.