Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/25 21:59 #338926

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 47406
Corydalis solida 'Cantate' ... fot. 25.03.2025

Cantate
to nowość u mnie ale szczerze powiedziawszy to kolor kwiatów bardzo zbliżony do G.P.Baker ... no liście ma bardziej niebieskawe. Ale to młódka więc jeszcze zobaczymy na co ją stać :lol:

I niezawodna G.P.Baker

Ostatnio zmieniany: 2025/03/25 22:02 przez wojtek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Krzysia, edulkot, VERA, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, DorotaZ, SantaRispetto ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/27 19:39 #339031

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 24743
To te czerwone mam od Miłki a ja całkiem zapomniałam :glupek

kokorycz paprociolistna też się sieje gdzie chce ale nie wszędzie udaje jej się pozostać w gruncie po wiosennym grabieniu liści

Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

--=reklama=--

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/27 22:13 #339047

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 76764
Corydalis solida 'Purple Beauty' na cienistym stanowisku:

fot. 27.03.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, edulkot, VERA, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, wojtek, DorotaZ

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/28 18:05 #339074

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Corydalis 'Boyar' (sterylna krzyżówka C. kusnetzovii x C. decipiens uzyskana przez Leonida Bondarenko)

fot. 28.03.2025

Ostatnio zmieniany: 2025/03/28 18:29 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/30 16:19 #339209

• jugo
  • jugo Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 16607
Kokorycz G.P.Baker,w tym roku trochę jej przybyło.

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Krzysia, VERA, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, wojtek, DorotaZ, SantaRispetto

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/30 18:28 #339222

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7928
Siewki mam w całym ogrodzie, najwięcej bladozółtej (Corydalis ochroleuca) i mam na nią wielu amatorów wink-3 , ale większość jeszcze w pąkach, rozwinęły się jedynie

Purple Bird

i Beth Evans

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, VERA, elakuznicom, basik, Danusia, wojtek, DorotaZ, Borislava.Kirilova

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/03/30 19:02 #339225

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1769
Coraz więcej rozkwita kokoryczy, i zaczynają się rozsiewać po całym ogródku, sadziłam i c. solida i c. cava

Ostatnio zmieniany: 2025/04/01 18:44 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, piku, halszka, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/01 18:53 #339436

• wojtek
  • wojtek Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Mnie to rozsiewanie się kokoryczy trochę denerwuje i bardzo się cieszę że pozyskałem kilka krzyżówek C. kusnetzovii x C. decipiens które są sterylne.

Druga która zakwitła to 'Drops of Claret' ... podobno wyjątkowo obficie kwitnąca, ale to się dopiero zobaczy w kolejnych sezonach.

I jeszcze raz 'Boyar' ... fot. 01.04.2025

Ostatnio zmieniany: 2025/04/01 18:54 przez wojtek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/01 19:21 #339440

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71711
Zakwitła kolejna od Tomasza :przytulam W szafirki wcisnęłam :glupek

Kokorycz 'Purple Bird'

Corydalis 'Dixiland'

fot. 30.03.2025
pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, piku, halszka, Krzysia, VERA, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/01 19:30 #339443

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
wojtek napisał:
Mnie to rozsiewanie się kokoryczy trochę denerwuje....

Mnie to nie rusza in minus, wprost odwrotnie. Roznoszę siewki w różne miejsca, by się same rozsiewały. Ich liście zasychają dość szybko i po prostu znikają.
Lubię siadać koło kokoryczy i wyszukiwać ciekawe siewki. Tak dwa, lub trzy lata temu zauważyłam dwukolorową roślinkę, więc przeniosłam ją na sporo oddalone miejsce, by je zasiedliła swoimi dzieciakami.

fot. 01.04.2025r.
.
Wojtek, mam kokorycze, które zamieściłeś i jestem w szoku.... U mnie dopiero wychodzą, tylko 'Drops of Claret' zaczyna pokazywać kolory kwiatów:

fot. 01.03.2025r.
.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, piku, halszka, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/01 20:41 #339458

• Tomek Mr
  • Tomek Mr Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 29969
Poll napisał:
Wojtek, mam kokorycze, które zamieściłeś i jestem w szoku.... U mnie dopiero wychodzą, tylko 'Drops of Claret' zaczyna pokazywać kolory kwiatów:

.

Podobno Wojtek popołudniami wysiaduje co niektóre rośliny...np. dżefersonie u niego już przekwitają, a moje dopiero się pokazują :nie_wiem

U mnie kwitnie pierwsza kokorycz...siewka ;)

Ostatnio zmieniany: 2025/04/01 20:42 przez Tomek Mr.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, piku, halszka, takasobie, Krzysia, VERA, elakuznicom, basik, Danusia, wojtek ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/02 00:00 #339485

• SantaRispetto
  • SantaRispetto Avatar
  • Wylogowany
  • Złoty forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1049
U nas wszystko zależy od stanowiska, jedne kwitną, inne zamierzają. Uwielbiam te bukieciki, dla mnie mogą się siać na potęgę. Powoli widzę, potrafią w sianie :lol:

Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, piku, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, wojtek, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/02 09:02 #339499

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 19972
U mnie dwie kępki kokoryczy przywędrowały z jakimis sadzonkami...

A taką posadziłam w zeszłym roku
Smile of Spring

Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, piku, halszka, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/02 20:30 #339523

• basik
  • basik Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 71711
Kokorycz pełna 'G.P.Baker' rośnie u mnie na dwóch wiosną słonecznych stanowiskach.

fot. 02.03.2025

pozdrawiam Basia
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, piku, takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, DorotaZ, Katarzyna2021 ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/02 20:49 #339524

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51069
U mnie właśnie powstał kokoryczowy dywan a na trawniku pojawiły się pojedyncze siewki

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, halszka, Krzysia, VERA, zanetatacz, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/03 23:37 #339592

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7843
A u mnie kawałki Miłkowego dywanu (Miłko :buziak ), chociaż jakieś dwie sztuki przywędrowały kiedyś nie wiem skąd, ale specjalnie się nie rozrastały.

Pozdrawiam
Halina
Ostatnio zmieniany: 2025/04/03 23:40 przez halszka.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, Krzysia, VERA, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/04 19:59 #339627

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51069
I kolejne fotki z mojego poletka. Jakoś w tym roku już mnie tak nie drażnią . Trochę jak z komarami - nie da się zwalczyć - trzeba pokochać. 2smiech

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, halszka, Krzysia, VERA, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/04 21:45 #339654

• Poll
  • Poll Avatar
  • Administrator
I dobrze, niech kwitną :lol:

Corydalis Frodo:

fot.04.04.2025r.
.
Ostatnio zmieniany: 2025/04/04 22:03 przez Poll.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tomek Mr, halszka, takasobie, Krzysia, edulkot, VERA, Semper, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom ten użytkownik otrzymał 5 podziękowań od innych

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/07 12:05 #339809

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7928
Coraz więcej kwitnących się pojawia w ogrodzie, ale dziś trudno jest je podziwiać, wiatr arktyczny :kawa .

Lakolistna, ubiegłoroczne siewki się rozrosły i zaczynają kwitnąć, ale nawet tegoroczne maleństwa, z dwoma listeczkami wypuszczają kwiatostany.

Ostatnio zmieniany: 2025/04/07 12:06 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, halszka, takasobie, edulkot, VERA, elakuznicom, basik, Danusia, a.nia, DorotaZ

Kokorycz (Corydalis) - gatunki, odmiany, wymagania i uprawa w ogrodzie 2025/04/07 18:44 #339830

• VERA
  • VERA Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25763
Kokorycze w tym roku nie doczekały się zbyt wielu zdjęć............................

Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Tomek Mr, halszka, takasobie, Krzysia, edulkot, Semper, nowababka, elakuznicom, basik ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych
Moderatorzy: Tomek Mr, Efkaraj, wojtek
Czas generowania strony: 0.218 s.