Hejka

Miło mi, że ktoś tu zagląda mimo moich zaniedbań
Margolciu - humus nie jest dla mnie nowością. W tym roku po raz pierwszy stosuję go do rozsady. Na wnioski jeszcze za wcześnie, ale póki co wygląda to obiecująco.
W ogrodzie stosowałam humus i uważam, że to na pewno nie szkodzi, a ziemia ma lepszą "konsystencję" jeśli można tak powiedzieć.
Elu - jasne jest, że nie robimy laboratoryjnych badań na swoich działkach (no może poza badaniami gleby w stacjach rolnictwa) więc efekty naszych eksperymentów widzimy tylko "naocznie"
Te nasze eksperymenty to jednak chęć osiągania lepszych efektów. Jak nie sprawdzimy czy to bzdury, to skąd będziemy wiedzieć czy coś działa czy nie ?
W tym roku zastosowałam świeże zrębki na rabacie (bo takie przekompostowane stosowałam z dobrym wynikiem, ziemia pod nimi po roku, dwóch była o wiele lepsza). Sprawdzę czy rośliny cierpią na braki azotowe (tak mówią) czy to nie ma wpływu (jak twierdzi youtuberka, która stosuje świeże zrębki u siebie).
Widziałam w necie jak "mądry pan" wyśmiewał stosowanie miedzianych drucików przy uprawie pomidorów, a ja dzięki nim miałam o wiele dłużej zdrowe krzaczki pomidorów.
Nie stosuję wszystkich wynalazków w ciemno, wybieram takie, które wydają mi się do zastosowania u mnie. Może kawa wysypywana na kwaśniej rabacie nie ma znaczenia, ale jak pięknie pachnie .

Ciekawe jak uprawia swój ogród pan z TV - niezmiennie tak samo jak w latach 50...
Danusiu - słońce działa na mnie mobilizująco, chociaż tempo prac ...z turbo spadło do wolno
Coś niecoś już jednak zrobiłam.
żywopłoty i róże poprzycinane
Liście i śmieci wygrabione, oczywiście nie wszystko, bo trochę liści na rabatach zostawiam , żeby się rozkładały
Warzywnik przygotowany...
I w końcu widać, że cebulowe się obudziły... ale do pełnego efektu trzeba jeszcze ze 2 tygodnie poczekać
Czosnki zapowiadają się super... chyba, że jak co roku mróż zrobi z nimi "porządek"
Na zakończenie...taki zestaw... wiosna i zima razem. Dostałam od siostry na imieniny gwiazdę betlejemską. Myślałam, że padnie po dwóch tygodniach (jak to dawniej bywało) a ona ciągle w stanie nienaruszonym

Ciekawe do kiedy da radę, to już 3 miesiące

Jednak te wiosenne widoczki są fajniejsze.