Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Liliowa Zagroda

Liliowa Zagroda 2025/05/25 00:56 #344178

• Makuma
  • Makuma Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 92
Od samego dołączenia na forum chciałam założyć swój wątek wink-3
W końcu się udało :lol:

No więc mam na imię Kasia, na dzień dzisiejszy mam 28 lat i pochodzę z Poznania.
Ogród, który prowadzę znajduje się na wsi pod miastem, w domu rodzinnym po babci. Niestety nie mieszkam tutaj sama, więc muszę się cieszyć zaledwie skrawkiem posesji. Wedle wyliczeń do dyspozycji mam pas 8,4x3m (z czego kawałek zajmuje studnia i wąski pas ciotki) oraz fragment ok 5x5m. Jest do dosyć niewiele jak na moje ogrodnicze zapędy, ale póki co nic z tym nie zrobię. Zbieram na dom i planuję w głowie przyszły ogród 2smiech

Tak to było na początku w 2013/14

Wtedy moimi głównymi atrakcjami były (i są do teraz :)) wiosenne rośliny cebulowe i drobne byliny.

Aktualnie układ się nieco zmienił. Przedstawiona kwadratowa grządka już nie istnieje, zamiast niej jest miejsce parkingowe. Posadzony półmetrowy złocisty cyprysik, obecnie pokrojem przypominający choinkę :silly: , stał się głównym punktem ogródka. Cień, który rzuca latem na tą niewielką powierzchnię, ma zarówno zalety jak i wady. Daje wytchnienie w upalne letnie dni, ale zabiera dużo słońca roślinom na dole.
Zdjęcie, jak był jeszcze dość niski

Na zdjęciach z 2017 widzę, że zaczął się mój problem z podagrycznikiem, chociaż wydaje mi się, że już wcześniej pojawił się w ogrodzie. Straciłam wiele roślin cebulowych, chcąc je uratować i przesadzić na czas usuwania chwastu. Niestety wiele z nich przepadło przez moje zaniedbanie.

Po zdjęciach widzę, że batalię z tym dziadostwem skończyłam latem w 2023 (w zasadzie mam jeszcze jedno miejsce, gdzie on rośnie, ale mięta bardzo go tłumi), jednak grządki zostawiłam puste. W tym roku musiałam też założyć pierwszą grządkę 1,2x1,2m z desek po paletach. Zasadziłam tam zaledwie 2 dalie i jakieś mieczyki.

Od lutego 2024 zaczęłam poszukiwać w internecie dwóch odmian lilii, które zapadły mi w pamięć: Tigerwoods oraz Vermeer.
Vermeer (czerwiec 2012), który niestety nie jest już dostępny, ale widzę sporo jego zamienników.

Rośliny zostały zamówione, a ja wiosną dołożyłam kolejną grządkę. Oszalałam na punkcie lilii. 2smiech

I tak powstała Liliowa Zagroda :)

Pierwsza zakwitła taka ogromna pani. Podejrzewam na 99% African Lady. Dominuje nad całą grządką. Cebule pochodziły z Biedronki jeszcze z sezonu 2023. Przezimowały i wystartowały jako pierwsze.

Pomylone przez Florio Sweet Surrender i Redflavour

The Edge

Nymph

Front Page

Garden Party
Ostatnio zmieniany: 2025/05/25 01:25 przez Makuma.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, Siberia, edyta, th, Kalmia, piku, zanetatacz, Franusiowa, basik, a.nia ten użytkownik otrzymał 1 podziękowań od innych

Liliowa Zagroda 2025/05/25 08:29 #344190

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5698
Część!
Powierzchnia może niewielka ale pięknie uprawowo zmaksymalizowana:)).
Za tę wiadomość podziękował(a): Makuma

--=reklama=--

Liliowa Zagroda 2025/05/25 09:39 #344200

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 12366
Witaj Kasiu! Pięknie jest się podzielić swoim kawałkiem ogrodu, gdzie nikt Ci nie mówi, co masz robić. Pięknie! Moje lilie wymarzły, będę miała dwie z doniczki i już niedługo zakwitną. hu_rra hu_rra :jupi :hejka

Liliowa Zagroda 2025/05/25 21:57 #344269

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24973
welcome Kasiu -od czegoś trzeba zacząć nawet niewielki kawełek ziemi do grzebania cieszy a Ty zbierasz doświadczenie później się przyda ....tak lilie to wspaniałe rośliny :kocham :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Liliowa Zagroda 2025/05/25 22:15 #344274

• Poll
  • Poll Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Czciciel gwiazd i mądrości, miłośnik ogrodów...
  • Otrzymane podziękowania: 78086
Kasiu, witaj wśród zielonozakręconych. :przytulam

Liliowa Zagroda 2025/05/26 10:14 #344301

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6811
Uwielbiam lilie! flower
Pozdrawiam serdecznie!

Liliowa Zagroda 2025/06/05 20:34 #345246

• Efkaraj
  • Efkaraj Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Każdy kolor jest piękny, pod warunkiem, że jest czerwony :)
  • Otrzymane podziękowania: 34280
Witaj Kasiu, ależ tam musi pachnieć jak wszystkie kwitną!
Jeśli możesz, wybierz jedno zdjęcie, a ja je wkleję do Ilustrowanego Spisu Ogrodu :)
I powodzenia w ogrodowaniu. Może powierzchnia niewielka, ale nawet małe daje dużo szczęścia :)

Liliowa Zagroda 2025/06/06 22:22 #345359

• Makuma
  • Makuma Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 92
Dziękuję wszystkim za ciepłe przyjęcie i wirtualny spacer po moim ogródecku :)

Efkaraj liliowy sezon niebawem się zacznie, to zgłoszę się z aktualnym zdjęciem :)

A teraz kilka dzisiejszych fotek.
Hosty Sugar Daddy (góra) ładnie się wybarwia, natomiast Whirlwind (dół) mam wrażenie, że stoi w miejscu...

Szczawik... jak sprawdzałam jeszcze w maju to nawet cebulek nie znalazłam w podłożu. Myślałam, że nie przeżył zimy, a jednak :)

Bardzo zabawna różyczka płożąca, spodziewałam się po niej czegoś więcej. Kwiatki ma naprawdę baardzo drobniutkie

Róża pnąca, która nie ma się po czym piąć, więc musi sobie radzić jak zwykła 2smiech

Nakrapiana

Mieczyki

Kwitnie też pierwsza i dość zabiedzona lilia Easy Waltz, ale jej zdjęcie zrobię jutro. Natomiast teraz pochwalę się albo Netty's Pride albo Patricia's Pride. Póki nie zakwitnie nie dowiem się, która to

A, i jeszcze mikro warzywnik!

Ostatnio zmieniany: 2025/06/06 22:34 przez Makuma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Siberia, th, Efkaraj, Franusiowa

Liliowa Zagroda 2025/06/08 19:31 #345581

• Siberia
  • Siberia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6716
Makuma napisał:

Bardzo zabawna różyczka płożąca, spodziewałam się po niej czegoś więcej. Kwiatki ma naprawdę baardzo drobniutkie
]

Jest taka jedna "różyczka", która nie zawiedzie polewkamax 'Bobby James' :lol: Tzn. oczywiście nie polecam, bo sama nie wiem, jak ją opanować rotfl

Zachodzę w głowę, dlaczego właścicielka liliowej zagrody ma w awatarze liliowca :P Wytłumacz starej babce :lol:

Uprawiałam kiedyś mieczyki, a potem zapomniałam o nich... ciekawe.. think: Co zaszło???
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.119 s.