Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Syzyfowe prace

Syzyfowe prace 2025/07/09 23:17 #347603

• nelu-pelu
  • nelu-pelu Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 17528
Ale że jak nielegalna..?!! - ja nawet nie znam jej imienia :oops:
Kto zacz?
Pozdrawiam, Nela
Moje metamorfozy - zapraszam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Syzyfowe prace 2025/07/10 08:29 #347613

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6077
Miłko, zżyłam się już z tytułem wątku 2smiech . Syzyfowe, bo człowiek drze i drze ten chwast bez końca. Co zobaczy nadzieję na jakiś koniec prac, to od nowa trzeba się męczyć krecigl 2smiech. A poza tym zawsze lubiłam pozytywizm.

Edyta, przez ponad 10 lat trochę się tych róż uzbierało wink-3. A tego żeleźniaka bardzo polecam, świetnie sobie radzi na słonecznej patelni, mało smakuje pomrowom i mogę się nim obficie podzielić:).

Nelu, to trojeść amerykańska, uznana w tym roku za gatunek inwazyjny.
Ostatnio zmieniany: 2025/07/10 08:31 przez janka.p.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, takasobie, a.nia, DorotaZ

--=reklama=--

Syzyfowe prace 2025/07/10 09:45 #347618

• Katarzyna2021
  • Katarzyna2021 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 12824
Tak, Janeczko, dobrze pamiętasz, rozstaliśmy się po zjeździe w Wojsławicach dwie ostatnie na dworcu po wizycie u Wojtka. :witaj Ja Ciebie pamiętam też dzięki imieniu, mieliśmy w rodzinie Janeczkę, siostrę mamy. Będę zaglądać, ogród tętniący życiem i trochę inny, niż wszystkie z ciekawymi roślinami. :kocham ( U mnie syzyfowe prace, bo sadzę, a potem nie rośnie.)
Ostatnio zmieniany: 2025/07/10 09:46 przez Katarzyna2021.
Za tę wiadomość podziękował(a): janka.p

Syzyfowe prace 2025/07/10 11:30 #347624

• DorotaZ
  • DorotaZ Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6806
Janko, jakie cudowne masz rośliny! Mało kto teraz gatunki róż uprawia, areał trzeba mieć niemały. No a gliny w ogrodzie to zazdroszczę... :mniam
Koty fantastyczne:-) :kot .

Syzyfowe prace 2025/07/10 16:31 #347638

• Franusiowa
  • Franusiowa Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 15726
Witaj Janko ,ja dopiero dojrzałam Twój wątek i powiem ,że te "Syzyfowe prace" pasują do róż jak ulał
Róże potrzebują więcej uwagi wiosną i teraz po przekwitnięciu.
Ja mam teraz tyle pracy przy przecinaniu przekwitłych kwiatów a mam ich mniej niż Ty.

A taka byłaś tajemnicza na zlotach nawet nie wspomniałaś ,że masz niewyobrażalną ilość "królowych"
i to róż niezwykłych -podziwiam zdziwko i recourse recourse
A żelażniak też mi wpadł w oko wygląda dostojnie ciekawe gdzie go zdobyłaś?
Wielkie dzięki że pokazujesz te swoje "cudeńka" i zdecydowałaś się założyć wątek :bravo :bravo :bravo
przesyłam pozdrowienia :kawa
Ostatnio zmieniany: 2025/07/10 16:32 przez Franusiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): DorotaZ

Syzyfowe prace 2025/07/10 17:02 #347641

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8163
'Janeczko' :buziak w cudzysłowie, bo ostatnio się wydało 2smiech , różami to mnie zaskoczyłaś zdziwko , zawsze zieleninę woziłaś ze zlotów. Zagajnika tam się spodziewałam :diabelek . Piękne są Twoje róże, uwielbiam je, ale bez wzajemności, więc będę podziwiać u Ciebie.

Coś z tą gliną jest na rzeczy, dawno, dawno temu sąsiadka namawiała mnie na róże, radziła przywieźć trochę gliny, wrzucić w wykopane dołki i uzupełnić dobrą glebą.

Syzyfowe prace 2025/07/10 18:57 #347644

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1911
:witaj Agnieszko
Ja to już chyba ostatnia tu dotarłam, ale za to na żywo byłam pierwsza, choć nie wiem na pewno czy to, to samo miejsce :nie_wiem , ja takich wielkich róż nie pamiętam, ale może to dlatego, że róże to ja najbardziej lubię oglądać kwitnące na zdjęciach lub u kogoś w ogrodzie. Za to najbardziej zapamiętałam biało kwitnącego judaszowca, piękny był. Ta maleńka kokoryczka to już u Ciebie zimowała, bo u mnie po pierwszej zimie już się nie pokazała, może posadziłam ją w złym miejscu?

Syzyfowe prace 2025/07/10 23:45 #347660

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
Dorota! :hejka Dziękuję w imieniu kotów:). Nie dość, że piękne, to bystre, wiedzą, gdzie im miski nie odmówią polewkamax .
Majka, Krzysiu, moja różana obsesja;) trochę się jednak przez wątek zakupowy przewijała 2smiech. Żeleźniaka kupowałam parę lat temu u Pietrzykowskich.
Iwona, bo w kwietniu to mało co było spośród chwastów widać 2smiech. Sprawdziłam w zakupach, że tę kokoryczkę kupiłam w 2019, więc zima raczej nie jest problemem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, DorotaZ

Syzyfowe prace 2025/07/11 17:53 #347679

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Dziewczyny, jaka to była kokoryczka, jakaś konkretna odmiana, czy tylko niska, bo mam 2 miniaturowe, hookeri, a druga NN i obie dobrze zimują. Hookeri bardzo późno u mnie wychodzi, myślałam, że już po niej, siedziała dotąd w zadołowanej donicy, bo to malutkie i chudziutkie wink-3 , ale w tym roku ją uwolniłam.
NN da się już podzielić jakby co, zwykła, zielona, tylko malutka, kwitła, ma owocki.

Syzyfowe prace 2025/07/11 18:28 #347680

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
Krzysiu, przyszła z Sadzawki jako polygonatum hookeri.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Syzyfowe prace 2025/07/11 19:17 #347683

• Krzysia
  • Krzysia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
To tej na razie nie podzielę, chyba żeby nagle przybrała na masie wink-3 .

Syzyfowe prace 2025/07/18 07:19 #347958

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
O korzyściach z pielenia;): jajo znalazłam! Pomarańczowe takie 2smiech . Podophyllum miał wiosną jeden kwiat i jak widać, jest ciąg dalszy 2smiech

I ta rabata, na której upchnęłam połowę (no, tę mniejszą wink-3 ) doniczkolandii. Mało widać ale to głównie niewielkie iglaczki, dwa rododendrony, parę azalii, 3 hortensje, dwa kloniki palmowe i trochę całej reszty (pierwiosnki, urdzik, ciemierniki, kokoryczka, sangwinaria...) . Rabata ma ok. 30 metrów kwadratowych, wystawa wschodnia, całkiem zaciszna, bo z jednej strony, jak widać, oparta jest o dom, z drugiej jest budynek gospodarczy. Będzie jeszcze powiększona o fragment widocznej w tle doniczkolandii. I teraz dwa tematy: potrzebuję do jej wykończenia jakiejś wyraźnej ale neutralnej niskiej obwódki. Nierozłażącej się. Najchętniej dałabym driakwię Flutter White, bo uwielbiam wszelkie driakwie ale jako jednorodna, gęsta obwódka będzie trudna do utrzymania. Więc chyba raczej nie. Drugi pomysł to dąbrówka Black scallop, podoba mi się z wyglądu ale nie mam z nią żadnego doświadczenia. Wrzosy albo wrzośce? Musiałabym im tylko podłoże przygotować. Mam trochę z drugiej strony domu, dobrze sobie radzą ale sadziłam je do piachu z kwaśnym torfem. Coś innego?
Druga rzecz: coś bardzo niskiego i neutralnego do zadarnienia ziemi pomiędzy posadzonymi tam roślinami, bo primo: jak nic nie będzie tam rosło, to będą rosły chwasty krecigl , a przede wszystkim taka "goła" dość smutno wygląda. Dojdą tam jeszcze wiosenne cebulowe ale one wiadomo, zanikną. Mogę wysypać zrębkami (ten big bag i widoczne inne worki to właśnie zrębki), co zredukuje problem chwastów ale dalej będzie to smutno wyglądało. Myślałam o astrze Connecticut, bo go już mam i pasowałby bo jest niziutki i neutralny ale ta jego inwazyjność... krecigl . Drugi pomysł to mazus reptans ale z nim też nie mam jeszcze żadnego doświadczenia.

Ostatnio zmieniany: 2025/07/18 07:20 przez janka.p.
Za tę wiadomość podziękował(a): edyta, th, Kalmia, takasobie, Semper, Danusia, wojtek, a.nia, DorotaZ, Makuma

Syzyfowe prace 2025/07/18 08:48 #347959

• Kalmia
  • Kalmia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 7232
Bardzo fajna rabatka Ci wyszła. W następnym roku już będzie dobrze wyglądała.
A takie jajo ja też mam :jupi tylko zapominam sfotografować. Postaram się zrobić fotkę w weekend. Ciekawa jestem, czy z tych nasion coś wyroście?
Za tę wiadomość podziękował(a): Semper

Syzyfowe prace 2025/07/18 10:02 #347964

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6386
Ciekawe co się Wam wykluje z tego jaja polewkamax

Syzyfowe prace 2025/07/18 23:15 #347977

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6036
A ja bym jednak postawiła na zrębki, bo wiesz, te zadarniacze to jednak potrafią zadusić inne rośliny a i chwasty będą rosły między nimi, więc nie unikniesz pielenia a będziesz miała więcej do "mijania".
Pamiętaj, że te posadzone rośliny na Twojej glinie jednak urosną i zrębki będą mniej widoczne a przytłumią chwasty.
Jak zajdzie potrzeba pielenia, to spod zrębek chwasty łatwiej wyrwać i będzie ich znacznie mniej.
Zadarniacze zostaw sobie pod wysokie krzewy i drzewa. wink-3 .
Wiem, że lubisz polewkamax pielić, więc nie wykluczam, że zechcesz działać zgodnie z tytułem wątku :diabelek .
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Za tę wiadomość podziękował(a): a.nia, Makuma

Syzyfowe prace 2025/07/19 09:54 #347986

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21094
Janeczko zgadzam się z Elą … kartony i zrębki żeby ograniczyć chwasty … z czasem wszystko urośnie i braknie Ci miejsca … a nie wierzę, że tam nie trafią jakieś byliny jeszcze, a tezawsze możesz dosadzać … między zadarniaczami źle się plewi …
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...

Syzyfowe prace 2025/07/19 20:24 #347993

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52738
No tak, póki ściółka sama się nie zrobi z igieł i innych takich tam, pewnie zrębki, kora i inne fafoły będą musiały Cię wspomóc. Ani się obrócisz, to już wszystko się pięknie rozrośnie !

Syzyfowe prace 2025/07/19 23:39 #348017

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26644
I ja stawiam na zrębki :) . Kartony i zrębki ratują mnie od zguby bo na mojej powierzchni roślin spod chwastów nie było by widać :zielony
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Syzyfowe prace 2025/07/20 09:21 #348023

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4126
Fajną rabatkę stworzyłaś,zgadzam się z dziewczynami,kartony i zrębki .Rośliny szybko się rozrosną a te zadarniacze nim zadarnia to chwasty będą do wyrywania a zadarniacze do omijania

Syzyfowe prace 2025/07/20 09:55 #348030

• janka.p
  • janka.p Avatar
  • Platynowy forowicz
Czuję się przegłosowana;) wink-3 . Oczywiście macie rację a pielenia (Elsi :buziak ) i tak mi nie zabraknie 2smiech .
Jadę wrzucić zrębki, bo jak teraz tego nie zrobię, to za dwa tygodnie, gdy znowu wrócę na wieś, ginęłaby już w chwastach krecigl .
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, Danusia, a.nia, Makuma
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.135 s.