Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/04/10 15:41 #340053

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 51034
Swietko, trudno powiedzieć, może się pojawią :nie_wiem Narcyzy bardzo mnie wkurzają, bo u mnie znikają po 1-2 sezonach i musze dosadzać. Nie mam pojęcia dlaczego. Gleba, aura, szkodniki?
Dziękuję, ciesze się, że Ci się zdjęcia podobają. :buziak
Dalie sadzę niektóre do gruntu, niektóre do donic do szklarni, niektóre do donic na zewnątrz. Kilkanaście posadzonych. Ale posortowanych dopiero 60 sztuk. Total 1/3. A tu zaraz święta, dom trzeba sprzątać, kiełbaski wędzić. Jestem w strasznym niedoczasie. :(

Dorotko! No już tak jest. Klimat nas nie rozpieszcza, a czym dalej na wschód, tym zimniej.
Tam, gdzie te kokorycze muszę tulipanów dosadzić. mam już nawet upatrzone odmiany. Mam nadzieję, że uda mi się je kupić.
Te kremowe fiołki to samosiejki. nie wiem skąd je mam :nie_wiem Na trawniku takie zakwitły, a ja jeszcze nie kosiłam więc może zdążą się rozsiać.

Dalie sortowałam na tarasie altany, ale skrzynki na noc przykryję, bo ma być zimno.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll, th, Kalmia, edulkot, Semper, Ave, zanetatacz, Danusia, a.nia, Maryna44 ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/10 16:17 #340057

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 24742
A ja już drugi tydzień nic nie robię w ogrodzie, teraz to takie wietrzysko i zimnisko że strach drzwi otworzyć bo wyrwie z zawiasami.
Narcyze trzymają mi się jedynie takie staruszki kupione na targu, odmianowe dawno zanikły i już nie kupuję. To jakiś szkodnik to niech się nie pałęta mi po ogrodzie więc nowego jedzenia nie dostanie.
Majka - "Pamiętajcie o ogrodach"
Domek pod Dębami w różanym ogrodzie część II
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, zanetatacz, elakuznicom

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/04/10 20:09 #340073

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5782
Miłko a epimediom u Ciebie przymrozki nie szkodzą?
Moje wprawdzie dopiero wychyliły pąki z ziemi, ale je nakryłam,
bo pamiętam, że przymrozki mi je niszczyły.
U mnie część dalii w donicach już kiełkuje w szklarni,
a schowane z donicami jeszcze w kotłowni, muszę do nich zajrzeć.
Ale co to te moje ok. 20 (???) do tej Twojej kolekcji wink-3 .
U mnie dzisiaj rano był szron a potem jeszcze dwa razy się zabieliło,
była prawdziwa śnieżna zadymka.
Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2025/04/10 20:10 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/11 11:30 #340143

• Semper
  • Semper Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6253
Przepraszam ,że zaniżam poziom artystyczny w temacie zdjęć, ale pozwoliłem sobie pokazać jak pieknie przyjęły się kokorycze od siebie.
Wcześniejsze próby z tymi kwiatkami spaliły na panewce, a teraz jestem zachwycony. Wielkie dzięki :przytulam
Za tę wiadomość podziękował(a): th, takasobie, elakuznicom, Danusia, dultom, Borislava.Kirilova

Ogród takisobie 2025/04/11 13:58 #340150

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Jureczku! Bardzo się cieszę, że tak pięknie kwitną. A czerwonych i białych nie dostałeś? Chyba muszę naprawić błąd. think: Zdjęcie bardzo ładne, aż się do mnie uśmiecha! :buziak

Elu! Przymrozki u nas były lekkie. Nic się epimediom nie stało. Niczego niepokojącego nie zauważyłam.
Mam nadzieję, że to już będzie koniec tych pogodowych zmian. U nas zimno było, ale za dnia ciepło i słonecznie. Ale wiatr był.
Ja mam sporo dalii i jest przy nich dużo pracy, ale w porównaniu do Twojego różnorodnego i zadbanego warzywnika, to pikuś. Tam masz o wiele więcej pracy.

Tak chyba jest Majeczko, że pewne odmiany są żelazne i nic ich nie rusza. Tak chyba jest z daliami, gdzie sporo spektakularnych odmian już nie ma, a kilka starych cieszy oko pokilkudziesięclu latach.
Ja dziś też musze zrobić sobie przerwę. Pogoda nieciekawa, a ja dostałam kataru, bo byłam wieczorem na pływalni i kataru dostałam po tym.

Zdjęcia z wczoraj:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, a.nia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/11 16:57 #340157

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Zdrówka życzę, żeby się nie pogorszyło.
Poszukuję Sylvi i ktoś napisał że jest taka dalia. Nie wiesz kto ją może mieć?

Ogród takisobie 2025/04/11 18:49 #340162

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko, nie mam dalii Sylvia. Widzę, że jeszcze można kupić w "Świat Kwiatów". Kiedyś miała ją Wiesia, musisz ją zapytać, czy jeszcze ma.

Ostatnio zmieniany: 2025/04/11 18:49 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, zanetatacz, elakuznicom, Danusia, dultom, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/04/12 21:41 #340202

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dziś pomimo przedświątecznych porządków, udko mi się podziałać w ogrodzie. Posortowałam kolejne. kilkadziesiąt dalii, kilkanaście posadziłam. Poza tym pomalowana ławka, wyczyszczony bruk. Po otworzeniu paczki z Flowerbulbs zauważyłam kilka martwych dalii. Poległy chyba dlatego, że wysłane były w niepewnym pogodowo czasie. Wysłałam e-mail i reklamacja została uwzględniona i obiecali dosłać dalie. W sumie miło, nie chceli zdjęć, formularzy itd jak np u Królika :mur

na dziś

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/13 14:51 #340225

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Miłko widziałam tam tę dalię i jeszcze inne też, honki kuszą, ale najpierw muszę moje przeglądnąć jak przezimowały. Calutki tydzień nic nie robiłam więc dzisiaj zabrałam się za porządki po północnej stronie domu, liście i żołędzie to mój koszmar.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/04/13 18:29 #340228

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26389
Majko, jak Miłka pamięta :) mam tą dalię ale jeszcze nie sprawdziłam jak się ma po zimie, zwykle było dobrze więc jak do niej dotrę chętnie się podzielę bo nieźle przyrastała :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot

Ogród takisobie 2025/04/13 21:35 #340262

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Majeczko, u mnie Honk coraz mniej. Te dawne, klasyczne coraz bardziej kurczyły bulwy. Dostawałam od Ciebie, od Neli i kilku innych osób, ale szczęścia do nich nie mam. W tym roku posadzę, te co zostały, ale nie spodziewam się spektakularnych roślin. Przestałam już prosić, bo mi głupio. Może im nie odpowiada moja gleba? think:

Wiesiu! Gdybym nie miała nadmiaru szczęścia, pewnie też poprosiłabym o kawałeczek. A może chcesz ode mnie jakieś dalie? Pewnie jak już obrobię się z wysyłkami, zostanie mi karton nadwyżek. Pokażę, co mi zostało.

Dziś praktycznie skończyłam sortowanie. Wstępnie mam 169 dalii, nie licząc takich, co musiałam wsadzić do donic, bo nie mam pewności, że coś z nich będzie. A najgorsze jest to, że jeszcze jest kilka w sprzedaży, które bardzo chciałabym mieć, ale za nic nie upchnę już żadnej, a mam jeszcze kilka obiecane od kolegi. :mur To jest straszne :( Gdybym mogła posadzić gdzieś u kogoś w ogródku.... B)
Poza sortowaniem, udało mi się posadzić kilka sztuk. Przyjechał mój chrześniak, to mi pomógł, a przy okazji tak sobie pogadaliśmy, bo ostatnio rzadko mamy okazję.

Na dziś:

Tulipany:
Toronto

Mystic van Ejik?

mieszanka Purissima

Tarda

i inne

zawilce

Ostatnio zmieniany: 2025/04/13 21:49 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, Semper, Ave, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/13 21:44 #340265

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26389
Miłko, pewnie bym i chciała ale rozum mówi nie B) . Zwykle o tej porze miałam już duże dalie w donicach a w tym roku nawet nie zrobiłam pozimowego sprawdzianu :oops: , coś czas mi się kurczy i nie nadążam za wiosną :oops: . A Sylvią się chętnie podzielę :)
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, edulkot, elakuznicom, dultom

Ogród takisobie 2025/04/13 21:49 #340266

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Może w kolejnym sezonie, bo teraz już niczego nie wcisnę :mur
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, elakuznicom, dultom

Ogród takisobie 2025/04/14 09:18 #340281

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Wiesiu ja też jeszcze nie dotarłam do dalii choć codziennie nad nimi staję karmiąc kocury. Ciągle zaległości od jesieni, ba prawie z całego roku i gdyby nie zięć i wnuk to ogród wyglądałby koszmarnie. Mam nadzieję że jakoś ten rok poprawi wygląd ogrodu.
Sylvię chętnie przyjmę, tak ma na imię moja młodsza synowa.
Co do Honk to mam nadzieję że dobrze przezimowały. Pewnie po świętach zabiorę się za dalie i ich sadzenie. Miłko co to za problem wysłać Ci paczkę, choćby co roku, jak jest czym to chętnie się dzielę.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, takasobie, elakuznicom, dultom

Ogród takisobie 2025/04/14 09:25 #340282

• dultom
  • dultom Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 14358
To ja jestem szybszy. Biorąc za dobrą monetę prognozy, które już nie przewidują przymrozków, powsadzałem dalie do gruntu, uporałem się z przeglądem (niestety część straciłem) i czekam. Ale refleksja, że dalie to sporo pracy, towarzyszy mi coraz częściej i obawiam się, że w miarę upływu lat będzie mi się coraz mniej chciało. Metryki człowiek nie oszuka. krecigl
Pozdrawiam, Tomek

Mój ogród jest mym najpiękniejszym arcydziełem (Claude Monet)

Ogród na kółkach
Ostatnio zmieniany: 2025/04/14 09:25 przez dultom.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, halszka, edulkot, Ave, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/14 21:41 #340315

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 23888
Przepiękne zdjęcia Miłeczko u mnie tulipany to dopiero startują :) :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/14 21:44 #340319

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4480
U mnie też wiekszość w pąkach
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ogród takisobie 2025/04/15 10:27 #340360

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewa, u mnie w zależności od odmiany i ekspozycji na słońce. Spora część jeszcze w zielonych pąkach.

Danusiu!
Dziękuje! :buziak U Ciebie klimat nieco surowszy i wiosna lekko późniejsza, ale zaraz nadrobi.

Tomku! Ech, jak mi się czasami nie chce ich sadzić! 2smiech Też mi wszystko strzyka, trzeszczy. Jak dorwę syna jakiegoś (a ostatnio bratanka), to bez skrupułów ich wykorzystuję. Chociażby do kopania dołków i prowadzenia taczki z kompostem. Bratanek ostatnio był zachwycony wyglądam granulowanego obornika, którego sypał w dołki wink-3 A jak mi się odechce na amen, to poproszę kogoś, by mi chociaż posadził 2-3 sztuki gdzieś blisko okna. B)

Wiem, że zawsze chętnie się podzielisz Majeczko! :buziak :buziak :buziak Ale już nie mam parcia na konkretne odmiany. Ale może w przyszłym sezonie rozejrzę się za kolekcją Honek i Cię serdecznie poproszę :)

Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, piku, halszka, edulkot, chester633, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, elakuznicom ten użytkownik otrzymał 4 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/04/15 18:59 #340385

• Ave
  • Ave Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4480
Niezmiennie podziwiam Cię za tą daliową robotę. Moje dalie, szt 2 wsadziłam ponad tydzień temu do donic i jak na razie cisza. Jak nie ruszą to będę podziwiać u Ciebie. Widocznie przechowywanie dalii "to nie mój klimat" polewkamax

Ogród takisobie 2025/04/16 10:46 #340433

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ewa! Daj im czas, może to potrwać nawet parę tygodni. wink-3 I ja Cię podziwiam :buziak Bo skoro przechowywanie to nie Twój klimat, a i tak posadziłaś, to znaczy że jednak lubisz dalie i chcesz choć kilka mieć.

Ciąg dalszy przygotowań przedświątecznych przeplatanych z pracą i sadzeniem dalii. Kilka spraw odpuściłam, bo jestem w niedoczasie. Ale kwitną tulipany i śpiewają ptaki (zaśpiewała dziś długo oczekiwana pleszka), to najważniejsze!

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/04/16 10:50 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, halszka, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, dultom, Borislava.Kirilova
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.263 s.