Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Ogród takisobie

Ogród takisobie 2025/07/16 22:25 #347880

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 4126
Dżemik z wiśni już za mną ,robiąc go wyglądałam jak po bitwie 2smiech Elektryczne narzędzia bardzo ułatwiają pracę w ogrodzie.Przycinanie jest dużo prostsze i szybsze
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie

Ogród takisobie 2025/07/17 10:52 #347904

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 52738
Gosiu! A ja mam przed sobą drugą partię przetworów z wiśni. Muszę zrobić z pozostałych owoców tzw wiśnie smażone. Tak jak konfitury ale bez mieszania, żeby owoce pozostały całe.

Dziś pada, tak powolutku i powolutku podlewa. Cieszę się, bo miało padać wczoraj, ale kłamali. Nie robie nic w związku z tym w ogródku, bo nie muszę 2smiech

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, VERA, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

--=reklama=--

Ogród takisobie 2025/07/17 12:02 #347911

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25158
No właśnie już zaczynają kwitnąć zawilce -też wczoraj u siebie odkryłam......zawsze mi się ro kojarzy z jesienią chociaż właściwie pogoda wrześniowa krecigl ,nie żebym chciała upały ,ale chociaż te +20 stopni a nie +16 :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności

Ogród takisobie 2025/07/17 21:40 #347946

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 24521
Pięknie Miłeczko :kocham sprzęt jest czyli postaram się już być na bieżąco :przytulam
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Ogród takisobie 2025/07/19 21:08 #348003

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Danusiu! Cieszę się z Tobą! :buziak Dzięki!

Żanetko! Mi tam zawsze zawilce kwitły latem, zdarzało się, że potem też. jakoś nie śledzę, kiedy kwitną, ale zawsze się cieszę wink-3

Dziś ciepło i pogodnie, ale nie robiłam dziś w ogrodzie, bo inne roboty były. Dokładaliśmy te panele fotowoltaiczne nad aniołkiem i mam tam teraz daszek.
No i grill w ogródku. Chyba mi tego było trzeba....

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, halszka, edulkot, Semper, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, elakuznicom ten użytkownik otrzymał 2 podziękowań od innych

Ogród takisobie 2025/07/20 17:28 #348065

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Codziennie coś nowego odkrywam, to dalie nowe, to kalle i inne kwiaty. I kaktusy na drabinie i w okolicach.
Niestety, jak chyba wcześniej pisałam, moja jabłoń zwariowała i postanowiła owocować w roku nieparzystym.
Z tego względu będę miała nadmiar szczęścia i znów będę musiała cydra nastawić i octu jabłkowego.

Na dziś:

Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, halszka, edulkot, nowababka, nelu-pelu, elakuznicom, Danusia, Isia, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/07/20 19:56 #348082

• Iwona1311
  • Iwona1311 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 1911
Miłko pięknie Ci się udał ten grecki zakątek, ciekawie wygląda. Wszystko już tak ładnie kwitnie i liliowce i lilie i dalie zaczynają, bardzo lubię te kwiaty, dobrze że ja nie mam miejsca na dalie ani możliwości ich przechowywania, ale nie wszystko można mieć i po to właśnie odwiedzamy inne ogrody żeby napaść oczy tym co u nas nie rośnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): takasobie, elakuznicom

Ogród takisobie 2025/07/22 08:27 #348139

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Ja mam Iwonko tak samo. Wielu roślin nie mam w ogrodzie, bo nie mam miejsca, ani warunków do uprawy. Do niektórych nie mam serca na tyle, żeby jakoś im się poświęcać. Wtedy z radością oglądam u innych, bo przecież ... nie ma brzydkich roślin 2smiech

W nocy tak padało, że chyba mam podlane na miesiąc. Równy mocny deszcz bez wiatru, ale boję się wejść do ogrodu, bo pewnie i tak nieźle poszargało.
No i posadziłam ... dalie. Zamówiłam na wyprzedaży kolejnych 11 sztuk i powsadzałam do donic. Zobaczymy. Jak będzie ciepła jesień, to może nawet zdążą zakwitnąć, tak ja te w zeszłym roku.

Na dziś:

Ostatnio zmieniany: 2025/07/22 08:28 przez takasobie.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, edulkot, nowababka, Danusia, a.nia, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/07/22 09:34 #348142

• halszka
  • halszka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 8186
U mnie też podlane, chociaż dziś rano biegałam jeszcze z konewką i podlewałam deszczówką co większe hosty, bo zawsze mam wrażenie, że deszcz słabo do nich dociera. Przynajmniej będzie miejsce w beczkach na kolejne opady :). Lipiec pod względem deszczowym jest naprawdę świetny!
Gdzie kupowałaś te dalie? Właśnie się zorientowałam, że nie wykorzystałam wiader, w których małżonek zrobił mi dziurki gwizdac .One w donicach szybko rosną, więc sądzę, że zdążyłyby zakwitnąć :)
Pozdrawiam
Halina
Za tę wiadomość podziękował(a): elakuznicom

Ogród takisobie 2025/07/22 10:01 #348144

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Dalie kupiłam we Florio. Wiem, wiem - głupi pomysł, ale może cos z tego będzie.
Najlepszy numer, że jak stawiałam donice pomiędzy skrzyniami na warzywniku, zauważyłam, że wyrosły tam dalie z gruntu. A ja tam wytrząchałam kartony z trocinami po daliach. Pewnie kawałek został i rośnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, halszka, edulkot, zanetatacz, elakuznicom, a.nia

Ogród takisobie 2025/07/24 16:34 #348240

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
W doniczkach dalie powoli rozprostowują kości. Tzn liście. Jedna jest wątpliwa, reszta rośnie nie oglądając się za siebie.
A ja tylko czekam, aż wszystko zacznie kwitnąć.

Tymczasem

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, nowababka, Isia, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/07/24 16:52 #348241

• nowababka
  • nowababka Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • A na drogę w nieznane - nadzieję…
  • Otrzymane podziękowania: 14069
Będzie się działo flower :woohoo:
Co to takie z czarnymi owocami? Aronia? Robisz jakieś przetwory? Jeśli tak to jakie?
pozdrawiam (◕‿◕✿)
Marysia [a.k.a olibabka]
"Jeśli masz dwa bochenki chleba, sprzedaj jeden i kup liliowca" - przysłowie chińskie
:tup u mnie

Ogród takisobie 2025/07/24 19:30 #348243

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
Napisałam i poszło w kosmos 2smiech

Marysiu! Tak, to aronia. Wyjątkowo obficie owocuje w tym roku. Zawsze robiłam nalewki, ale już nam przeszło i nie miałby kto pić. Ale będę robić soki. Rozdrabniam owoce w blenderze i gotuję z cukrem i wodą jak rosół. Cierpki smak pozostaje ale warto się przyzwyczaić, bo jest bardzo zdrowa. Ja nie mogę jej pić ze względu na jej cierpkość - szkodzi mi na żołądek.
Poczytałam właśnie o aronii i zdziwiłam się, jakie bzdury piszą . rotfl Aronia nie jest gorzka, ale cierpka. I nic nie da jej mrożenie :nie Sok z sokownika jest nieciekawy, bo ma taką grubą skórę, że para tam nie dociera. I wiele innych bajek, byle tylko literówkę zaliczyć. krecigl

Za tę wiadomość podziękował(a): th, piku, halszka, edulkot, nowababka, wojtek, a.nia, DorotaZ

Ogród takisobie 2025/07/24 21:26 #348248

• piku
  • piku Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • "Zielono mi..."
  • Otrzymane podziękowania: 26644
Kupiłam kiedyś herbatę z suszonych aronii i bardzo mi smakowała nie wiem jednak jak została przygotowana bo jak ususzyłam owoce to zaparzone nie smakowały tak samo think: . A sok faktycznie jest cierpki i nie potrafię za dużo go wypić :blink:
pozdrawiam z ziemi przodków
Wiesia

Ogród takisobie 2025/07/25 13:53 #348275

• a.nia
  • a.nia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 21094
A ja uwielbiam sok z aroni właśnie z tę jej cierpkość... robię co roku z sokownika... do wody czy herbaty jest super... A w nowym posadzilam sobie jakąś jarzębinę zdatna do podgryzania prosto z drzewka... pyszna jest.. przetworów jeszcze z niej nie robiłam bo owoców jak na lekarstwo, a jeszcze ptaszory mi wyżerają... :)
Fotki jak zwykle super...
Pozdrawiam
Ania
Było ściernisko...
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.256 s.