Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Od wiosny do wiosny ......

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/16 12:23 #357524

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 6709
Dziewczyny, wiecie, że przy niepogodzie dzieci się nudzą, trzeba wymyślać im zajęcia, stąd teatrzyk.
Tego roku pogoda umożliwiała wreszcie chodzenie na niedalekie górki z sankami,
pierwszy raz od ich zakupu 3 lata temu :lol:

Miłeczko, wstawiłam krokusy do wątku, ale u mnie nie ma pewności co do ich nazw, wolę więc ich nie używać wink-3 .

Sibi, moim różanecznikom chyba odpowiadają tutejsze warunki bytowe, dlatego mają się nieźle,
cieszę się, że mogą cieszyć Twoje oczy na pulpicie kompa :) .
Ja też czułam się jak połamana po pierwszych dniach pracy w ogrodzie (żele zawsze na stanie :lol: ),
ale powoli organizm przywyka do tych "długotrwałych" ćwiczeń.
Przeciążenie nadgarstków to inna sprawa, przed laty miałam zabiegi rehabilitacyjne na dłonie i nadgarstki,
(co pół roku, przez dwa lata) pomogło, więc warto z takiej możliwości skorzystać.
I teraz uważam, bo to bolesna i długotrwała przypadłość, wolę podlać tunel wężem zamiast szuflować śnieg wink-3 .

Janeczko, u mnie przebiśniegi i wczesne krokusy już przekwitają przyszła pora na inne wiosenne:

Swietko, wiosna nadgoniła, w pobliskich lasach już całe połacie przylaszczek a przebiśniegi przekwitają :)
Chociaż moje odmianowe, przesadzane przed rokiem, mają się jeszcze nieźle.

Wiesiu, ja akurat w trawniku krokusy sadziłam, ze 400 sztuk i nakarmiłam nimi gryzonie.
Teraz jakieś resztki cebulek odbijają i są kępki do 10 kwiatów w jednej, wyobraź sobie teraz takich 400 kępek,
eh rozmarzył się człowiek .....

Gosiu, ale teraz, krokusy, w tym słońcu i wietrznej pogodzie bardzo szybko przekwitają, moje botaniczne już leżą.
Z tych małych to jeszcze tylko Blue Parl i takie z ciemnymi niebieskimi smugami na zewnątrz (nazwy zapomniałam).

Ewo, bo prace ogrodowe trzeba sobie - jak leki - odpowiednio dawkować.
Padłaś (dosłownie i w przenośni), jesteś po prostu ofiarą przedawkowania wink-3 .
U mnie zakwitło tylko pięć ranników, odbudowują się po ciągłym przekopywania.

Nie sprzątam rabat nazbyt czysto, ale konieczne jest zebrania dużych liści,
nie wiem czy zawilce przebiłyby się spod ich grubej warstwy, a pod spodem: witaj!!!!!, zawilce gajowe rwą się do słońca.

Nadal jest piękna wiosenna pogoda, chociaż zapowiadają spore ochłodzenie.
Już prawie trzeci tydzień ciepło, słonecznie i sucho. I trochę wieje, więc robi się już sucho.
Byłam wczoraj w "przylaszczkowym" lesie, pod nogami trzeszczały suche liście i łupki po buczynowych orzeszkach.
Korzystając ze sprzyjającej aury ogarnialiśmy ogród z pozimowych suchelców.
Przycięty został "dziki" żywopłot z aronii na końcu działki, co ma ułatwić walkę z chmielem rozsiewanym przez ptaki.

I, jak zawsze po cięciu, jest trochę zrębek do wykorzystania.
Tu, w poczekalni, w jagodniku.

Przy okazji porządkowania rabat cięłam wstępnie zaczepiające mnie pędy różane, trzeba będzie poprawiać niżej.

Ogólnie jest jeszcze trochę szaro w ogrodzie.

Można zobaczyć kolory, trzeba się zatrzymać i dobrze porozglądać, taka pora roku. :)

Pozdrawiam, Elżbieta

Od wiosny do wiosny .....
Ostatnio zmieniany: 2026/03/16 12:38 przez Elsi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, piku, takasobie, Krzysia, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz ten użytkownik otrzymał 7 podziękowań od innych

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/16 12:37 #357525

• edulkot
  • edulkot Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 27897
Piękna wiosna dotarła już nawet na wschód, nic tylko się cieszyć z obfitości kolorów.

--=reklama=--

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/23 20:16 #357954

• cyma2704
  • cyma2704 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 504
Elu drobiazgi wiosenne pięknie Ci kolorują rabaty. :lol:
Kiedyś też obsadzałam doniczki cebulkami. Teraz zakopuję i ze trzy lata muszą wytrzymać, Nie mam już siły na ciężkie prace.
Podglądałam nasadzenia na Twojej skarpie. Świetne dobranie roślin, zainspirowałam się obsadzając skarpę u syna. :)

Pytałaś o seslerię jesienną. Tnę najwcześniej, jak tylko pogoda pozwoli. W ubiegłym roku 13 stycznia, w tym 28 lutego, jak śnieg stopniał.
Dzielę we wrześniu, ale najczęściej wczesną wiosną, w marcu, kwietniu. Często, jak mam wenę na zmiany, rotfl dzielę o każdej porze, tylko pilnuję podlewania w czasie suszy.
Ostatnio zmieniany: 2026/04/02 21:48 przez cyma2704. Powód: Pomyłka w dacie

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/31 20:43 #358481

• Danusia
  • Danusia Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25945
No piękna wiosna zawitała :kocham :kocham krokusów szkoda bo byłoby bajkowo no ale co zrobić ja co roku też krokusy dosadzam może za 10 lat będzie pięknie :)
Danusia

Człowiek jest kowalem swego losu.Może dlatego znajdujemy się tak często miedzy młotem a kowadłem. HORACY
Moje małe szczęścia i porażki
WIZYTÓWKA

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/31 20:58 #358487

• takasobie
  • takasobie Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane podziękowania: 57521
Piękne masz irysy! :kocham To Spot On. Miałam chyba jeden sezon :( U mnie w ogóle coraz mniej . Dosadzam i dosadzam, a efekt taki sobie. :nie_wiem
Ostatnio zmieniany: 2026/03/31 21:01 przez takasobie.

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/31 23:17 #358501

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Majeczko, cały marzec był bardzo wiosenny, ciepły, ale przy tym bardzo suchy.
Teraz tylko lekko zwilżyło ziemię, ale od razu widać trochę zieleni w , niewyględnym wiosną, trawniku.

Soniu, cieszę się bardzo, że jakaś część mojego ogrodu mogła być inspirację,
mam nadzieję, że właściciele ogrodu będą zadowoleni. :)
Dziękuję za rady odnośnie seslerii, niestety, nie ścięłam jej tylko poskubałam,
nie wygląda to zbyt ładnie, więc chyba jeszcze trochę ją przystrzygę.

Tulipany, nawet sadzone w grunt z donicą, często padały łupem nornic, a lubię je.
I to na tyle na temat mojego postanowienia, żeby zmniejszać liczbę roślin w donicach wink-3 .

Danuśka, czasem myszowate coś przeoczą i wtedy znienacka pojawia się jakaś kępka krokusów,
na dodatek nie tam, gdzie były posadzone, taki bonusik. :lol:
Z jakiegoś powody gryzonie nie wyjadają śnieżników, mogę się cieszyć większymi grupami.

Miłko, tak - te fioletowe irysy to Spot On, miałam jeszcze inne tego kolory (J. S. Dijt), ale tego roku dały tylko szczypiory.
U mnie najlepiej rośnie i kwitnie Harmony i Katherine Hodgkin, bo już Katherines Gold dużo słabsza.

A to chyba Alida

Teraz jest oczywiście czas kwitnienia ciemierników, cieszą oczy wczesną wiosną.
Tutaj mam białe nn z siewek od koleżanki, już niezły łan się zrobił. :)
I oczywiście setki siewek wokół. Czyli co, nie proście, bo może być dane :diabelek

Mam też kilka ze złotej kolekcji:

Merlot

Red

Gołym okiem Merlot bardziej ciemniejszy od czerwonego.

Rose

Darc Picotee

Picotee

Lily

Zauważyłam, że tegoroczne kwitnienie Picotee, Darc Picotee i Lily jest jakieś dziwne,
mało w nich koloru różowego, jakby z pąka weszły w fazę zieloności, tak, jak to normalnie jest przy przekwitaniu ??? think:
Pozdrawiam, Elżbieta

Ostatnio zmieniany: 2026/03/31 23:49 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Kalmia, takasobie, Krzysia, edulkot, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu ten użytkownik otrzymał 3 podziękowań od innych

Od wiosny do wiosny ...... 2026/03/31 23:48 #358504

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19985
Elsi... czy ja widzę rodka w donicy? Docelowo czy tymczas? Jaka odmiana?

Ależ poletko tulipanowe w doniczkach! :woohoo: Fajna obwódka z przebiśniegów... szkoda, ze z krokusami nie wyszło, byłaby Polana Chochołowska... zwyc za to ciemierniki super! :)
Strefa cienia... zapraszam... Monika :)

Od wiosny do wiosny ...... 2026/04/01 00:00 #358505

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniu, tulipany, to te wyprzedażowe, późno sadzone i trzymane w tunelu.
Rodek w donicy tymczasowo, to kupiony w ubiegłym tygodniu w B. Sternazauber,
ma do towarzystwa, po drugiej stronie schodów Tarragonę i Percy Wisemana wink-3 .
Trafią potem na rabatę pomiędzy orzechami i kasztanowcem.
Kupiłam jeszcze w B. drobnokwiatowy Arctic Tern i rokitnikowy, po 9,99 zł, żal było nie wziąć wink-3 .
Robiąc pozimowe porządki stwierdziłam, że pod rodkami nie ma żadnych chwastów,
może to jest jakaś metoda na zmniejszenie sobie pracy w ogrodzie???? :diabelek
Pozdrawiam, Elżbieta

Za tę wiadomość podziękował(a): th, edulkot, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, SantaRispetto

Od wiosny do wiosny ...... 2026/04/01 04:57 #358509

• th
  • th Avatar
  • Wylogowany
  • Administrator
  • Otrzymane podziękowania: 19985
A ja w tym sezonie będę bez tulipanów, bo się obraziłam na benexowe zagrywki i brakujące 5% do 80% obniżki... trudno... 2smiech będę podziwiać u innych flower

Potwierdzam, że u mnie pod rodkami chwastów brak - jest ino kora, igły i suche liście... :zdrowko i co najwyżej paprocie z boczku... toteż zachęcam do poszerzenia rabaty... i tak co roczku zwyc

Elsi... uczulam Cię, żebyś te nowonabyte drobnokwiatowe solidnie podlewała, bo mogą być przesuszone i często gęsto takie łapią fytoftorozę - wtedy trzeba bez sentymentu od razu wyrzucać... mnie niestety nie udało się na dłuższą metę utrzymać żadnego z tych drobnych a próbowałam chyba z 6-oma 037
Wielkokwiatowe za to zacne - pokaż potem jak je wkomponowałaś i foć je, foć, żeby było co do wątków wrzucać... i nie mówię tu o jednej fotce teacher :silly:

Strefa cienia... zapraszam... Monika :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Od wiosny do wiosny ...... 2026/04/01 08:22 #358516

• Gosia1
  • Gosia1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 5635
Elu ślicznie prezentują się Twoje ciemierniki.cebulowe cebulowe wychodzą u mnie w wielu nietypowych miejscach ,mam wrażenie że roznoszą je przesadzając inne rośliny

Od wiosny do wiosny ...... 2026/04/02 21:53 #358618

• cyma2704
  • cyma2704 Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 504
Elu odmianowe ciemierniki piękne, ale białe siewki równie wspaniale się prezentują. :lol:
Poprawiłam datę cięcia seslerii, bo oczywiście to był luty. W grudniu leżał śnieg. :mlotek
Twoje seslerie szybko będą ładne. U mnie ścięte czubki dłużej będą straszyć.

Od wiosny do wiosny ...... 2026/04/04 21:47 #358662

• Elsi
  • Elsi Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
Moniu, co roku dosadzam kilka różaneczników, tego roku dokupiłam jeszcze Marcela M.,
więc mam ich cztery i jeszcze te dwa drobnokwiatowe, o które postaram się zadbać.
Nie tworzę nowych rabat, uzupełniam lub wymieniam wink-3 nasadzenia.

Gosiu, nie wszystkie ciemierniki rosną bujnie, ale w porównaniu z ubiegłymi latami,
dzięki nim, na pewno zwiększyło się ukwiecenie ogrodu o tej porze roku.

Maddy Marble

Niestety, jest za sucho, musiałam zacząć podlewać trudne miejsca.

Megan Marble

Stefania

Carharine

Soniu, dziękuję za rady dotyczące seslerii, do tej pory była bezobsługowa, dopiero tej wiosny wymagała uwagi.
Wiosenna jest już piękna, zaczęła kwitnienie.

Natomiast jesienna sesleria jeszcze nie zachwyca.
W ciągu kilku ostatnich dni na skarpie wyładniało, nawet szałwie już się zazieleniły.
I zaczynają kwitnąć drobne tulipany.

Warzywnik obsiany, czym można było do tej pory, wnuczek (8 lat) zasiał buraczki i groszek pachnący,
mam wysyłać relacje fotograficzne z każdej fazy wzrostu tych roślin wink-3 .
I tradycyjnie, podczas Wielkanocy, parapet (3,60 m długości) zastawiony sadzonkami pomidorów i papryki :P .

Teraz już zaczęliśmy świętowanie, dzieci chodziły z koszykami poświęcić potrawy do pobliskiej świetlicy,
póki co, każde chce mieć swój koszyk. :lol: .

Jutro będą szukać w ogrodzie niespodzianek od zajączka.
A potem śmigus dyngus :woohoo:

Wesołych Świąt, radości i nadziei,
Pozdrawiam, Elżbieta

Ostatnio zmieniany: 2026/04/04 22:18 przez Elsi.
Za tę wiadomość podziękował(a): th, Krzysia, Semper, Ave, nowababka, zanetatacz, nelu-pelu, Gosia1, Shalina, janka.p

Od wiosny do wiosny ...... 2026/04/11 23:24 #359013

• zanetatacz
  • zanetatacz Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forowicz
  • Otrzymane podziękowania: 25854
Piękna kolorowa wiosna hu_rra clap hu_rra ,skarpa -już fajnie wygląda clap .Super ,że wnuka interesują zasiewy może i ja doczekam bo dzieci ogrodem nie zainteresowane krecigl .Tak do szczęścia potrzebny i u mnie deszczv,ale w prognozach go nie widać :hejka
pozdrawiam Żaneta
"Człowiek potrzebuje do życia ogrodów i bibliotek"-Cyceron
597 metrów zieloności
Moderatorzy: Efkaraj
Czas generowania strony: 0.171 s.