lipa - mała ilość słabo rozwinietych liści
2025/06/08 20:41 #345593
Leszek a
Wylogowany
Świeżak
Otrzymane podziękowania: 1
Witam,
W tym roku pierwszy raz pojawił sie problem z jedną z posadzonych klilka lat temu lip.
Drzewo ma mało liści , które sa mniejsze i jaśniejsze niż na pozostałych drzewach.
Wszystkie te lipy rosną w podobnych warunkach. Na liściach nie widać szkodników.
Proszę o pomoc i sugestie jak uratować to drzewo , co mogę zrobić ?. Załączam zdjęcie.
Pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
2025/06/08 20:49 #345595
markita
Wylogowany
Platynowy forowicz
Otrzymane podziękowania: 8525
Ja bym zastosowała któryś ze stymulatorów albo regeneratorów. Mam na myśli środki typu Asahi, Tytanit, Planticine. Jest ich obecnie całkiem sporo na rynku, a działanie polega na pobudzaniu sił witalnych rosliny po różnych stresach - przemrożeniach, przesuszeniach, chorobach, czy atakach szkodników. Ponieważ nie wiadomo, co lipie dolega, a ze zdjęcia ciężko wywnioskować, próbowałabym zadziałać właśnie tymi środkami. Można je stosować jako oprysk lub rozpuścić i podlać. Można je też łączyć, bo ich działanie się nie wyklucza.
--=reklama=--
2025/06/08 21:22 #345607
Leszek a
Wylogowany
Świeżak
Otrzymane podziękowania: 1
Nie załączałem więcej zdjęć ponieważ nie znalazłem na drzewku śladów szkodników czy chorób . Drzewo wyglada tak jakby zatrzymało się w "rozwoju"
w okresie wiosennym , tylko z częścią rozwiniętych liści , które nie nabrały intensywnej zielonej barwy.
Ponieważ wiosna była bardzo sucha to rzeczywiście sugestia może być trafna - bardzo dziękuję za podpowiedź - wypróbuję !!!